Katherine M Conigrave i wsp. Revision of the Australian guidelines to reduce health risks from drinking alcohol. Med J Aust 2021 online
W Medical Journal of Australia ukazał się artykuł na temat nowych wytycznych dotyczących spożywania alkoholu. Konsumpcji alkoholu przypisać 4,5% wszystkich obciążeń wynikających chorobowości i umieralności w tym kraju.
Od ostatnich wytycznych z 2009 r. pojawiły się nowe doniesienia, zwłaszcza odnośnie zagrożeń związanych z umiarkowaną konsumpcją. Alkohol jest uznawany za karcynogen 1 grupy przez International Agency for Research on Cancer. Są silne dowody na jego związek z rakiem piersi, jelita grubego, trzustki, wątroby, przełyku oraz głowy i szyi.
Jednocześnie podważa się wcześniejsze doniesienia o korzystnym wpływie umiarkowanego spożywania alkoholu na ryzyko sercowo-naczyniowe, w tym zawał serca. Rygorystyczne metodologicznie badania kohortowe pokazują znacznie mniejsze, jeśli w ogóle, takie działanie, podobnie badania z wykorzystaniem randomizacji mendlowskiej.
Z tego powodu w wielu wytycznych, np. brytyjskich, francuskich czy holenderskich, obniżono dopuszczalne spożycie alkoholu. W tym samym kierunku idą rekomendacje australijskie: dorosłe zdrowe osoby obu płci nie powinny spożywać więcej niż 10 standardowych porcji (10 g etanolu) tygodniowo (wcześniej 14). Jednego dnia nie powinno się spożywać więcej niż 4 porcje.
Rekomendacje podkreślają także, że im mniejsze spożycie alkoholu tym mniejsze ryzyko zdrowotne.
Opracowano na podstawie: Medical Journal of Australia, 29 listopada 2021
Marcin Kargul