Gayathri Vaidyanathan. What humanity should eat to stay healthy and save the planet. Nature 2021 online
Tytułowemu zagadnieniu poświęcony jest artykuł w piśmie Nature z 1 grudnia 2021 r. Porusza on następujące zagadnienia:
– Zgodnie z danymi Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, przy szacowanym wzroście populacji oraz wzroście częstości zachodniego stylu odżywiania, produkcja mięsa, produktów mlecznych i jajek do roku 2050 musiałaby wzrosnąć o 44%. Już dzisiaj produkcja ta powoduje jedna czwartą globalnej emisji gaz ów cieplarnianych i zużywa 70% zasobów czystej wody.
– Raport organizacji EAT-Lancet Commission on Food, Planet, and Health z 2019 r. rekomenduje dietę “fleksitariańską” – głównie roślinną, uzupełnioną niewielkimi ilościami mięsa i ryb. Są jednakże obawy, czy takie odżywianie byłoby możliwe i pełnowartościowe w innych niż wysoko rozwinięte krajach. Według oszacowań dieta taka byłaby 1,6 krotnie droższa.
Artykuł omawia możliwe rozwiązanie tych problemów.
Opracowano na podstawie: Nature, 1 grudnie 2021
Marcin Kargul