W Circulation ukazało się stanowisko naukowe American Heart Association dotyczące tytułowego zagadnienia. Eksperci rekomendują:
1. Dostosuj dzienna konsumpcją i wydatek energetyczny dla zachowania zdrowej wagi
2. Jedz dużo różnorodnych warzyw i owoców
3. Wybieraj produkty pełnoziarniste zamiast rafinowanych
4. Wybieraj zdrowe źródła białka: – głównie pochodzenia roślinnego (orzechy, rośliny strączkowe), ryby i owoce morza, nisko- i beztłuszczowe produkty mleczne, jeśli spożywasz mięso, wybieraj chude unikaj produktów przetworzonych
5. Stosuj raczej płynne oleje roślinne niż oleje tropikalne (palmowy, kokosowy), masło, smalec czy tłuszcze częściowo uwodornione
6. Wybieraj produkty minimalnie przetworzone zamiast wysoce przetworzonych
7. Minimalizuj spożywanie napojów sztucznie słodzonych
8. Wybieraj i przygotowuj posiłki bez lub z minimalną ilością soli
9. Jeśli nie pijesz alkoholu, nie rób tego. Jeśli pijesz alkohol, ogranicz jego spożycie
10. Stosuj się do tych wytycznych niezależnie, gdzie posiłki są przygotowywane i spożywane
Opracowano na podstawie: Circulation, 2 listopada 2021
Marcin Kargul