Korzyści większego spożycia produktów mlecznych w podeszłym wieku – badanie randomizowane z Australii

Marlene Busko. More Dairy Lowers Risk of Falls, Fractures in Frail Elderly – Medscape

Podczas wirtualnego kongresu  American Society of Bone and Mineral Research (ASBMR) zaprezentowano wyniki australijskiego randomizowanego badania oceniającego wpływ zwiększenia spożycia produktów mlecznych za ryzyko złamań u rezydentów domów opieki dla seniorów.

Włączono 60 takich placówek w w Melbourne i okolicach. W połowie z nich mieszkańcy (n=3301) spożywali więcej produktów mlecznych (3,5 porcji dziennie), pozostali (3894) standardowe 2 porcje dziennie. Jedna porcja wynosiła 250 ml mleka (w tym mleko bez laktozy) lub 200 g  jogurtu/kefiru lub 40 g sera. Obie grupy były podobne, średni wieku 87 lat,  68% stanowiły kobiety.

Na początku badania mieszkańcy obu grup mieli podobny poziom witaminy D (72 nmol /l) . Początkowe dzienne spożycie wapnia i białka wynosiło odpowiednio 650 mg i 59 g,  pozostało takie samo w grupie kontrolnej, ale wzrosło do > 1100 mg wapnia i 72 g białka (1,1 g / kg masy ciała) w grupie interwencyjnej.

Po 2 latach wzrost spożycia produktów mlecznych był związany z redukcją:

– liczby upadków o 11% (62% vs 57%)

– złamań łącznie o 33% (5,2% vs 3,7%)

– złamań biodra o 46% (2,4% vs 1,3%)

Nie odnotowano różnicy w śmiertelności (28% w obu grupach).

W opinii komentującego badanie Clifforda Rosena (Tufts University School of Medicine, Boston, Massachusetts) są to najbardziej frapujące dane od lat. Podkreślił on, że badanie oceniało spożycie wapnia i białka, a nie suplementację witaminy D, której stężenie wyjściowo było w normie.

Zdaniem głównej autorki, Sandry Iuliano (University of Melbourne,)

Suplementacja przy użyciu produktów mlecznych wydaje się skutecznym, bezpiecznym, szeroko dostępnym i tanim sposobem na ograniczenie obciążeń zdrowia publicznego spowodowanych  złamaniami.

Opracowani  na podstawie: medscape, 15 września 2020

 

Dodaj komentarz