Okresowe posty – wpływ na zdrowie i procesy starzenia

Rafael de Cabo, Mark P. Mattso. Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease. N Eng J Med 2020 online

Już w latach 30-tych XX wieku naukowcy wykazali, że ograniczenie kaloryczne o 20-50% (bez niedożywienia) poprawia zdrowie i wydłuża życie u gryzoni laboratoryjnych.

Autorzy proponowali, że korzyści zdrowotne wynikające z ograniczenia kalorii związane są ze zmniejszenie produkcji szkodliwych wolnych rodników tlenowych. Należy jednak zauważyć, że  gryzonie poddane ograniczeniom kalorycznym zazwyczaj zjadają cały swój dzienny przydział pokarmu w ciągu kilku godzin po jego podaniu, przez co dzienny okres postu trwa do 20 godzin, podczas którego zachodzi ketogeneza.

Od tego czasu przeprowadzono setki badań na zwierzętach i wiele badań klinicznych – kontrolowanych schematów okresowego głodzenia, w którym dochodzi do zamiany metabolizmu z  glukozy pochodzącej z wątroby na ketony pochodzące z komórek tłuszczowych. Chociaż wielkość wpływu przerywanego postu na wydłużenie życia jest różna (wpływa na nią płeć, dieta i czynniki genetyczne), badania na myszach i naczelnych innych niż ludzie wykazują spójny wpływ ograniczenia kalorii na długość życia. Korzyści odnotowano także w przedklinicznych modelach chorób sercowo-naczyniowych, raka, chorób nerek oraz otyłości i zespołu metabolicznego.

Obecnie powszechnie przyjmuje się, że metabolizm energetyczny odgrywa znaczącą rolę w patogenezie wielu chorób także u ludzi, od neurodegeneracji po choroby układu krążenia, a nawet nowotwory. W NEJM opublikowano przegląd wiedzy na ten temat. Autorzy przedstawiają ogólną koncepcję, że korzyści wynikające z ograniczenia kalorii  można naśladować stosując przerywany post. Dyskusja obejmuje zarówno dane przedkliniczne dotyczące gryzoni i naczelnych, jak i dane u ludzi. 

Opracowano na podstawie: New England Journal of Medicine,  2020

Marcin Kargul

 

Dodaj komentarz