Brenda Goodman. Rethinking Milk: Science Takes on the Dairy Dilemma. Medscape (dostępny pełen tekst po zalogowaniu)
Przez dekady w USA mleko (i produkty mleczne) przedstawiano w USA jako dobre dla zdrowia dorosłych, przede wszystkim z powodu zawartości wapnia i protein ważnych dla układu kostnego.
Aktualne wytyczne „ Dietary Guidelines for Americans 2015-2020″ zalecają dorosłym spożywanie dziennie 3 porcji mleka i produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, chociaż rzeczywiste spożycie jest o połowę mniejsze. Polskie Zasady Prawidłowego Żywienia mówią: „Codziennie pij co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem”.
W New England Journal of Medicine autorzy z Harvardu zamieścili artykuł w znacznym stopniu polemiczny w tymi poglądami. Ich zdaniem dowody naukowe na korzyści zdrowotne są wątłe, a nadmierne spożycie mleka i jego przetworów może być niekorzystne dla ludzi, ale też dla naszej planety.
Dane dotyczące znaczenia mleka dla gospodarki wapniowej pochodzą z małych, krótkoterminowych prac. Wchłanianie wapnia dostosowuje się do jego podaży. Co więcej, w krajach o dużym spożyciu mleka (np. Szwecja), notuje się proporcjonalnie więcej złamań niż w krajach o małej konsumpcji (np. Chiny).
Nie potwierdzono także sugestii, że mleko pomaga utrzymywać prawidłową masę ciała i ciśnienie krwi. Nie wykazano związku z występowaniem cukrzycy ani z długością życia. Są doniesienia, że duże spożycie mleka łączy się z większym ryzykiem niektórych nowotworów, np. prostaty.
A zatem „mleko nie jest niezbędne do życia” dla dorosłych, jest rodzajem pokarmu jak każdy inny. Osoby które je lubią mogą kontynuować spożywanie, ale osoby które nie lubią, nie powinny się do tego zmuszać. Przy całkowitym braku konsumpcji mleka i produktów mlecznych należy rozważyć suplementację wapnia w dawce 500-600 mg/dobę.
Artykuł ukazał się w okresie, kiedy finalizowane są nowe amerykańskie wytyczne żywieniowe. Są głosy, aby wzorem wytycznych kanadyjskich przestać traktować mleko i jego przetwory jako odrębny element żywienia, tylko jako jedno z wielu źródeł protein.
Opracowano na podstawie: Medscape, 19 lutego 2020
Marcin Kargul