Jo Ann S. Carson i wsp. Dietary Cholesterol and Cardiovascular RiskA Science Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2019 online (dostępny pełen tekst)
Ukazało się stanowisko naukowe American Heart Association dotyczące cholesterolu w diecie.
Historycznie, wytyczne żywieniowe zalecały ograniczenie jego spożycia. Tymczasem zalecenia 2015–2020 Dietary Guidelines for Americans (DGA) zrezygnowały z wcześniejszego limitu 300 mg/d, ponieważ jak stwierdzono, dostępne dane nie wykazują istotnego związku spożycia cholesterolu ze stężeniami lipidów i ryzykiem sercowo-naczyniowym, taki związek jest znacznie lepiej udokumentowany dla spożycia tłuszczów nasyconych. Wytyczne koncentrują się bardziej na całościowych wzorcach żywieniowych a zalecane diety takie jak śródziemnomorska czy DASH same w sobie zawierają mało cholesterolu.
Jednakże nie wszystkie zalecenia podobnie podchodzą do tego zagadnienia, np. w „National Lipid Association Recommendations for Patient-Centered Management of Dyslipidemia” u pacjentów z hipercholesterolemią zaleca się limit <200 mg/d.
Głównymi źródłami cholesterolu w diecie są po kolei: mięso (42%), jajka (25%) a następnie zboża i pełnotłuszczowe produkty mleczne. W ostatnim czasie pojawiły się sprzeczne doniesienia o wpływie konsumpcji jajek na ryzyko sercowo-naczyniowe (jajka O.K.; jajka nie tak bardzo O.K.)
Autorzy pracy w Circulation obszernie omawiają obecny stan wiedzy i wysuwają pewne praktyczne sugestie:
– zdrowa dieta powinna opierać się na warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, niskotłuszczowych produktach mlecznych, chudym mięsie, orzechach, nasionach i olejach roślinnych. Wiąże się to z niskim spożyciem tłuszczów nasyconych i cholesterolu
– zdrowe osoby mogą spożywać do jednego jajka dziennie, laktoowowegetarianie nieco więcej ale w granicach rozsądku
– osoby z dyslipidemią i cukrzycą lub ryzykiem niewydolności serca powinny bardzo ograniczać spożywanie produktów bogatych w cholesterol
– osoby starsze z prawidłowymi stężeniami lipidów mogą, z zachowaniem zdrowych wzorców żywieniowych, spożywać do 2 jajek dziennie (biorąc pod uwagę ich wartości odżywcze i wygodę przygotowania)
Opracowano na podstawie: Circulation, 16 września 2019
Marcin Kargul