James L Rosenzweig i wsp. Primary Prevention of ASCVD and T2DM in Patients at Metabolic Risk: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab 2019;104:1–47 (dostępny pełen tekst)
Ukazały się zaktualizowane wytyczne Endocrine Society dotyczące pierwotnej prewencji chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. U osób w wieku 40-75 lat zalecają one skryning pod kątem 5 elementów podwyższonego ryzyka metabolicznego:
– ciśnienie tętnicze ≥130/80 mm Hg
– obwód pasa: M ≥102 cm (Azjaci ≥90 cm), K ≥88 cm (Azjatki ≥80 cm)
– Trójglicerydy ≥150 mg/dL
– HDL cholesterol: M <40 mg/dL, K <50 mg/dL
– glikemia: HbA1C ≥5.7% do 6.4%, glukoza na czczo ≥100 mg/dL
Pacjenci z co najmniej trzema czynnikami ryzyka powinni być badani pod kątem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy corocznie, pacjenci z jednym lub dwoma czynnikami ryzyka co trzy lata.
Klinicyści ocenić powinni także profil lipidowy, palenie, wywiad rodzinny. Zalecenia dla osób z podwyższonym ryzykiem metabolicznym to odpowiednia dieta, codzienna aktywności fizyczna (np. szybkie chodzenie), redukcja czasu w pozycji siedzącej, przy nadwadze utrata 5% wagi w ciągu roku, rozważenie zastosowania statyn na podstawie indywidualnej oceny.
Zmiany w porównaniu z poprzednią wersją wytycznych z 2008 r. to m.in.
– koncentracja na czynnikach ryzyka sercowo-naczyniowego i metabolicznego zamiast definiowania zespołu metabolicznego jako odrębnej jednostki klinicznej
– obniżenie progu wartości ciśnienia do 130/80 zamiast 140/90 mm Hg
– dołączenie HbA1c jaki miernika glikemii
– rezygnacja z zalecenia rutynowego stosowania aspiryny
– zaktualizowane rekomendacje dotyczące diety i aktywności fizycznej
Zdaniem przewodniczącego komitetu redakcyjnego, dr. Jamesa L. Rosenzweiga, (Hebrew Rehabilitation Hospital, Boston, Massachusetts):
Lekarze w niewystarczający sposób dokonują oceny obwodu pasa, a ma to kluczowe znaczenie dla wcześniejszej identyfikacji pacjentów z wysokim ryzykiem metabolicznym i dla prewencji chorób serca i cukrzycy.
Opracowano na podstawie: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 31 lipca 2019
Marcin Kargul