Advice about Eating Fish For Women Who Are or Might Become Pregnant, Breastfeeding Mothers, and Young Children. www.fda.gov
Opublikowana została uaktualniona rekomendacja FDA na temat konsumpcji ryb i owoców morza przez kobiety w ciąży lub mogące zajść w ciążę, kobiety w okresie karmienia i przez małe dzieci. Rekomendacje są zgodne z poprzednią wersją, ale poszerzono informacje o korzyściach spożywania ryb i owoców morza.
Autorzy podkreślają, że wiele osób obawia się obecności rtęci iż tego powodu unika ryb i owoców morza, kobiety w ciąży w USA spożywają ich znacznie mniej niż jest zalecane. Tymczasem wiele z tych produktów ma duże wartości odżywcze (kwasy omega-3, witaminy B12 i D, żelazo, cynk, selen, jod) i zarazem znikome narażenie na rtęć.
Kobiety w ciąży lub karmiące (podobnie jak inni dorośli) powinny spożywać 2-3 porcje tygodniowo z listy „najlepszy wybór” lub jedną porcję z listy „dobry wybór”. Jedna porcja to 4 uncje, czyli ok. 113 g, obrazowo wielkość dłoni bez palców.
Dla dzieci od wieku 2 lat zalecenie to 1 uncja (28 g) stopniowo zwiększana do 4 uncji w wieku 11 lat.
Lista „najlepszy wybór” (best choice) obejmuje 36 produktów, w tym m.in. łosoś, pstrąg, śledź, makrela, sardynka, sum, dorsz, flądra, sola, ryba maślana, mintaj, morszczuk, konserwowy tuńczyk skipjack , krewetki, kraby, homary, małże.
Lista „dobry wybór” (good choice) obejmuje 19 produktów, w tym m.in. karp, tuńczyk biały, żabnica, okoń morski.
Produkty których należy unikać z uwagi na możliwość dużej zawartości rtęci to: rekin, miecznik, marlin, makrela kawala, tuńczyk żółtopłetwy
Opracowano na podstawie: FDA, 2 lipca 2019
Marcin Kargul