Jeszcze raz o jedzeniu śniadań

Rita Rubin. Does Skipping Breakfast Lead to Weight Loss or Weight Gain? JAMA online (dostępny pełen tekst)

W 1917 r. na łamach pisma Good Health pojawił się często później cytowany artykuł założycielki American Dietetic Association, Lenny Frances Cooper, poświęcony korzyściom zdrowotnym spożywania śniadania jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Warto jednak zauważyć, że pismo miało związki z rodziną Kellog produkującą płatki śniadaniowe.

Ponad sto lat później naukowcy wciąż debatują na tym zagadnieniem. Ostatnie badania nad okresowymi  postami (intermittent fasting) sugerują, że śniadanie jest jedynym posiłkiem, który nie powinien być opuszczany.

Z drugiej strony, ostatnia metaanaliza (omówiona w Vademecum) wskazuje, że spożywanie śniadań wiąże się z większym dobowym spożyciem kalorii i wyższą wagą. Podważa to teorię, że śniadanie poprawia metabolizm a jego ominięcie prowadzi do większego głodu w późniejszych godzinach i tycia.

Sceptyczni wobec tej analizy komentatorzy podkreślają, że znaczenie mogło mieć  nie samo spożywanie śniadań, ale ich skład. Zawierające węglowodany rafinowane i cukry dodane białe pieczywo, ciastka i przetworzone płatki nie pomagają w kontroli wagi.

Zgodnie z wnioskami z niedawnego artykułu przeglądowego w  Advances in Nutrition, śniadanie w formie stałej zawierające co najmniej 30 g protein i 350 kcal ma korzystny wpływ na regulację apetytu i poczucie sytości, a także poziomy glikemii w ciągu dnia.

Konieczne są dalsze badania, czy taki typ śniadania zapobiega przyrostowi wagi lub wręcz ułatwia jej spadek.

Opracowano na podstawie: JAMA, 1 maja 2019

Marcin Kargul