Niezdrowa dieta – światowy „zabójca” numer jeden

GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet online (dostępny pełen tekst)

W piśmie Lancet opublikowano pracę w ramach projektu Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBM) poświęconą  wpływowi nieoptymalnej diety na wskaźniki chorobowości i umieralności na podstawie danych z 195 krajów.

Stwierdzono, że w 2017 r. złej diecie przypisać można było ponad 11 mln zgonów na świecie oraz 255 mln lat życia skorygowane niesprawnością (DALY z ang. disability adjusted life-years).

Największy udział miały: duże spożycie sodu (3 mln zgonów), niskie spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych (3 mln) i niskie spożycie owoców (2 mln). W dalszej kolejności czynnikami ryzyka były: niskie spożycie orzechów, warzyw, kwasów omega-3 z ryb i owoców morza,  błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, roślin strączkowych i produktów mlecznych oraz wysokie spożycie tłuszczów trans, dodanych cukrów prostych, mięsa przetworzonego i mięsa czerwonego.

Ponad 11 mln zgonów związanych ze złą dietą to więcej niż można przypisać nadciśnieniu (10 mln) i paleniu (8 mln).

Najczęstsze przyczyny zgonów związanych ze złą dieta stanowiły choroby sercowo-naczyniowe (10 mln), nowotwory (913 tys.) i cukrzyca (339 tys.).

Chociaż zaobserwowano różnice regionalne, to zbyt duże spożycie sodu i cukrów prostych dotyczyło prawie wszystkich regionów. W USA było największe spożycie przetworzonego mięsa. Tylko w Środkowej Azji spożycie warzyw było na odpowiednim poziomie, w niektórych krajach Ameryki Łacińskiej, Afryki i Południowej Azji spożywano wystarczające dużo roślin strączkowych.

Zdaniem autorów poprawa diety może potencjalnie zapobiec co piątemu przedwczesnemu zgonowi na świecie.

Opracowano na podstawie: Lancet, 3 kwietnia 2019

Marcin Kargul

1 Comment

  • Anonim pisze:

    Szanowni Państwo
    Gratuluję wyboru artykułu do upowszechnienia, opublikowanego w Lancecie z 03 04 2019, dotyczącego globalnej oceny sposobu żywienia się ludności, wad występujących w składzie całodziennych diet, m.in w Polsce oraz znaczenia sposobu żywienia dla zachowania zdrowia.
    Dziękuję, jako współautor tej pracy, wykonanej z moim udziałem, jako wieloletniego pracownika naukowego Instytutu Żywności i Żywienia. Powołanie tego Instytutu badawczego w Polsce lat 70-ych ubiegłego wieku z inspiracji wybitnego polskiego uczonego prof dr hab med Aleksandra Szczygła jako jednostki naukowej, niezależnej, przy wsparciu Ministerstwa Zdrowia oraz WHO i FAO, przyczyniło się w wielu obszarach do poprawy stanu zdrowia ludności Kraju, było i zapewne będzie nadal służyć Polsce, jako Instytut Żywności i Żywienia.
    Z wyrazami szacunku i podziękowania.
    dr hab med Lucjan Szponar,prof nzw IŻŻ

Dodaj komentarz