Antonio Paoli i wsp. The Influence of Meal Frequency and Timing on Health in Humans: The Role of Fasting. Nutrients 2019, 11(4), 719 (dostępny pełen tekst)
W zachodniej kulturze przyjęte jest spożywanie trzech głównych posiłków, często uzupełnianych przez dwie przekąski. Pokrywa się to z zaleceniami jedzenia 5-6 razy dziennie.
Jest to jednak, co może dziwić, stosunkowo nowy model. W starożytnym Rzymie główny posiłek jadano ok. 16 (coena) i w uzupełnieniu lekkie przekąski owocowe rano i w południe. Częstsze jedzenie uważano za niezdrowe. Śniadanie wprowadzono w średniowiecznych zakonach (po zakończeniu nocnych modlitw) a upowszechniło się w czasach rewolucji przemysłowej jako posiłek przed dniem pracy. Z kolei spożywanie kolacji związane jest z wprowadzeniem sztucznego oświetlenia.
W piśmie „Nutrients” zamieszczono obszerny artykuł omawiający dzisiejszy stan wiedzy na temat wpływu częstości i czasu spożywania posiłków na zdrowie. Autorzy podkreślają, że:
– dane na temat korzyści zdrowotnych częstszych posiłków w odniesieniu do lipidów, wagi a nawet cukrzycy i zdarzeń sercowo-naczyniowych pochodzą z badań obserwacyjnych, badania eksperymentalne dają sprzeczne wyniki. Niedawne badanie ponad 50 tysięcy członków Kościoła Adwentystów w USA i Kanadzie wykazało niższe BMI przy spożywaniu 1-2 posiłków w porównaniu z 5. Coraz więcej doniesień z badań prospektywnych mówi o korzyściach z dłuższej przerwy miedzy posiłkami
– znaczenie mają też takie czynniki jak: dystrybucja spożywanych kalorii w ciągu dnia, jedzenie późno, czas bycia na czczo, restrykcje kaloryczne
– istotną rolę ogrywa rytm chronobiologiczny, może on się różnić u poszczególnych osób
W opinii autorów ważny jest regularny wzorzec spożywania posiłków włączający śniadanie, większa proporcja kalorii w pierwszej części dnia, mniejsza częstość posiłków (2-3) oraz regularne wydłużone okresy postu (12-16 godzin). Korzyści fizjologiczne to zmniejszenie stanu zapalnego, poprawa regularności rytmów dobowych, zwiększona autofagia a także korzystny wpływ na mikrobiom jelitowy.
Opracowano na podstawie: Nutrients, 28 marca 2019
Marcin Kargul