Mleko i produkty mleczne mogą mieć różny wpływ na wskaźniki umieralności

Mazidi M Banach M i wsp. Consumption of dairy product and its association with total and cause specific mortality – A population-based cohort study and meta-analysis. Clin Nutr. 2018 Dec 18. pii: S0261-5614(18)32583-4.

Istnieje opinia, że spożywanie produktów mlecznych może wiązać się ze wzrostem ryzyka sercowo-naczyniowego z uwagi na dużą zawartość tłuszczów nasyconych. Dane naukowe na ten temat są jednak sprzeczne i wzbudzają kontrowersje.

W ramach grupy roboczej Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration (LBPMC) Group autorzy przeprowadzili analizę tego zagadnienia na podstawie danych z badań ankietowych National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) z lat 1999-2010 Następnie wyniki zweryfikowano poprzez meta-analizę dostępnych badań prospektywnych (n= 636 726).

W kohorcie NHANES w najwyższym kwartylu spożycia łącznie mleka i produktów mlecznych  w stosunku do kwartyla najniższego stwierdzono istotne statystycznie:

–  zmniejszenie całkowitego ryzyka zgony o 2%  (dla produktów sfermentowanych o 8%)

–  zmniejszenie ryzyka zgonu z powodu udaru o 4%

Dla spożycia samego mleka obserwowano zwiększenie ryzyka zgonu wieńcowego o 4%

Meta-analiza potwierdziła korzystny wpływ produktów sfermentowanych na umieralność całkowitą oraz wzrost ryzyka wieńcowego dla spożywania mleka nieprzetworzonego.

Zdaniem autorów unikanie produktów mlecznych może być szkodliwe dla zdrowia w długotrwałej perspektywie. Przyczyny niewielkiego wzrostu ryzyka wieńcowego dla samego mleka powinny być dalej badane.

W opinii komentującego wyniki Dr. Dariusha Mozaffariana (Tufts University, Boston) badanie wskazuje na konieczność zmiany postrzegania mleka i produktów mlecznych jako jednej kategorii i rozpatrywanie osobno produktów sfermentowanych (sery, jogurty, kefiry itp.), zarówno w wytycznych żywieniowych jak i badaniach klinicznych. Rozróżnienie to wydaje się istotniejsze niż tradycyjny podział na produkty pełnotłuste i o  obniżonej zawartości tłuszczu.

Opracowano na podstawie: Clinical Nutrition, grudzień 2018

Marcin Kargul

Dodaj komentarz