Jean Adams. Bringing harmony to public health debates about food. BMJ 2018;363:k5028
Okres świąteczny to w dużej mierze czas spotkań i biesiadowania. Krótkie dni i aura nie sprzyjają aktywności fizycznej. Razem składa się to na średnio 0,4-0,9 kg przyrostu wagi u dorosłych. W świątecznym wydanie BMJ zamieszczono wyniki oceny skuteczności interwencji behawioralnej zapobiegającej temu zjawisku.
Prewencja nadwagi i otyłości to nie tylko indywidualne wysiłki. Wiele zależy od czynników środowiskowych, w tym np. wielkości porcji w restauracjach. W dwóch pracach z tego samego numeru pisma wykazano, że główny wieczorny posiłek serwowany w Wielkiej Brytanii zawiera średnio 751 kcal w „fast foodach” i 1033 kcal w restauracjach z pełną obsługą. Połączone dane z USA, UK, Brazylii, Chin, Finlandii, Indii i Ghany dały odpowiednio 809 kcal i 1317 kcal. Tymczasem wg zaleceń angielskich posiłek wieczorny nie powinien przekraczać 600 kcal.
Zdaniem autorki edytorialu, Jean Adams (University of Cambridge) skuteczne działania muszą obejmować obie sfery – środowiskową i indywidualną. Do tej pierwszej zaliczyć można restrykcje dotyczące reklamowania niezdrowej żywności, zakaz jej promocji w supermarketach, udogodnienia dla małych lokalnych wytwórców czy nakaz informowania o kaloryczności posiłków w restauracjach.
Z kolei opublikowany w listopadzie 2018 rządowy dokument brytyjski „Prevention is better than cure: our vision to help” kładzie nacisk na osobista odpowiedzialność za decyzje dotyczące prozdrowotnego stylu życia.
Opracowano na podstawie: BMJ, 12 grudnia 2018
Marcin Kargul