Suplementacja mikroskładników diety – najnowsze stanowisko Academy of Nutrition and Dietetics

Marra MV, Bailey RLJ .  Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Micronutrient Supplementation. Acad Nutr Diet. 2018 Nov;118(11):2162-2173 (dostępny pełen tekst)

Rynek suplementów diety w USA  w 2016 r. szacowany był na 41,1 miliarda dolarów. Co najmniej jeden preparat przyjmuje co drugi Amerykanin. Najczęściej są to połączenia witamin i minerałów  (MVM, multiwitamin mineral), które stosuje ponad 30% dorosłej populacji.

20 listopada ukazało się zaktualizowane stanowisko Academy of Nutrition and Dietetics dotyczące tych zagadnień (omówione także w serwisie Medscape).

Autorzy piszą, że suplementacja może przynieść korzyści wielu osobom, których dieta nie pokrywa zapotrzebowania (okres wzrostu, dieta wegetariańska/wegańska, przewlekłe choroby, zaburzenia wchłaniania, stosowanie niektórych leków, ciąża i laktacja, podeszły wiek) – według szacunków >25% Amerykanów może mieć nieadekwatne spożycie wapnia, magnezu, witamin A, C, D, i E.

Szczegółowe zalecenia obejmują m.in. :

  • 400 IU/dobę witaminy D u dzieci głównie karmionych piersią
  • 400 to 800 µg/dobę kwasu  foliowego u kobiet planujących ciążę
  • Suplementy zawierające antyoksydanty  w zwyrodnieniu plamki żółtej
  • 2.4 mg/dobę witaminy B12 w formie suplementów lub wzbogaconej żywności u osób powyżej 50 lat

Z drugiej strony, nie ma dowodów aby stosowanie suplementów zapobiegało chorobom przewlekłym u zdrowych osób. Przekraczanie  tolerowanego górnego poziomy spożycia (upper intake level,  ULs)  niesie z sobą zagrożenia zdrowotne (działania niepożądane, interakcje lekowe, wpływ na inne składniki pokarmowe). Może to dotyczyć kilku procent populacji.

W szczególności:

  • Dorośli mężczyźni oraz kobiety wieku postmenopauzalnym – należy unikać suplementów żelaza
  • Kobiety wieku postmenopauzalnym nie powinny przyjmować preparatów retinolu z uwagi na ryzyko osteoporozy i złamań
  • Wysokie spożycie witaminy B6 wiąże się z ryzykiem neuropatii czuciowej
  • Preparaty wapnia hamują wchłanianie żelaza
  • Witaminy K i E wykazują interakcje z lekami przeciwkrzepliwymi
  • Wysokie dawki beta-karotenu mogą zwiększać ryzyko raka płuc u palaczy

Jedna z autorek, Ventura Marra (West Virginia University), uważa, że dla zdrowych osób chcących stosować suplementy przyjmowanie raz dziennie odpowiedniego preparatu MVM jest bezpieczne i może chronić przed niedoborami. Jednakże, paradoksalnie, przyjmujący suplementy z reguły nie są osobami najbardziej ich potrzebującymi.

Z drugiej strony, stosowanie pojedynczych witamin i minerałów nie jest zalecane jeśli nie występują szczególne niedobory.

Opracowano na podstawie: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 20 listopada 2018

Marcin Kargul

 

0 replies on “Suplementacja mikroskładników diety – najnowsze stanowisko Academy of Nutrition and Dietetics”