Składniki „zdrowej diety” są inne niż się powszechnie uważa? Nowa analiza badania PURE

Sue Hughes. PURE Diet Score Recommends 7 Foods, Including Dairy and Meat. Medscape

Podczas kongresu ESC w Monachium zaprezentowano nową pracę na podstawie badania PURE (The Prospective Urban Rural Epidemiology) przeprowadzonego u 138 tysięcy osób z różnych kontynentów. Główne  dane z tego badania ogłoszone w zeszłym roku wywołały duże poruszenie, zwłaszcza obserwacja,  że większa konsumpcja tłuszczów, także nasyconych, wiąże się z niższą śmiertelnością.

W nowej analizie oceniano produkty, ze spożyciem których wiązała się niższa śmiertelność (owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, ryby, nabiał, czerwone mięso). Wyliczono, że najkorzystniejszy profil żywieniowy (najniższa śmiertelność całkowita i chorobowość sercowo-naczyniowa) wiążę się ze spożywaniem  następującej ilości porcji (servings) dziennie (średnio w najwyższym kwintylu):

Owoce i warzywa –  8,4 porcji

Orzechy i rośliny strączkowe – 2,5 porcji

Nabiał – 3 porcje,

Ryby – 0,3 porcji

Mięso czerwone – 1,5 porcji

O odniesieniu do poszczególnych składników  pokarmowych proporcje wyglądały następująco:

makroskladniki najmniej zdrowy kwintyl (% zapotrzebowana) najzdrowszy kwintyl (% zapotrzebowania)
Węglowodany 69.1 54.0
Tluszcze 18.5 28.3
Białka 11.9 17.9

 

Opracowana na podstawie badania punktacja „PURE healthy diet score” różni się od większości aktualnych zaleceń obecnością nabiału i czerwonego mięsa. Zdaniem prezentującego wyniki Andrew Mente, (Population Health Research Institute at McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada)  produkty te mają składniki odżywcze nieobecne w owocach i warzywach.

Większość obecnych wytycznych opiera się na danych z krajów rozwiniętych, gdzie istnieje zjawisko przejadania się. W badaniu PURE uwzględniono dane z krajów gdzie występują niedobory żywieniowe. Obserwacja ta jest jednym z elementów krytyki badania. Innym nierozgraniczenie między mięsem tłustym i chudym, węglowodanami rafinowanymi i nie oraz nabiałem pełnotłustym i o obniżonej zawartości tłuszczu.

Autorzy odpowiadają, że 20 tysięcy uczestników pochodziło z Kanady, Szwecji i Polski, a zatem wyniki w jakimś stopniu są też adekwatne dla krajów rozwiniętych.

W opinii Mente:

Nasza porada nie odbiega znacząco od innych wytycznych kładąc nacisk na zbilansowanie tłuszczów, węglowodanów i protein, poza tym że rekomendujemy umiarkowane ilości tłuszczów nasyconych. Punktacja nie opiera się na składnikach pokarmowych, ale na rodzajach żywności. W restauracji nie zamawia się określonych ilości tłuszczu czy protein, zamawia się jedzenie.

Zidentyfikowaliśmy siedem funkcjonalnych rodzajów żywności i twierdzimy, że spożywanie ich w ilościach  zbliżonych do najwyższych kwintyli w naszym badaniu powinno przynieść  optymalne skutki zdrowotne.

Opracowano na podstawie: Medscape, 28 sierpnia 2018

Marcin Kargul