Sue Hughes. PURE Diet Score Recommends 7 Foods, Including Dairy and Meat. Medscape
Podczas kongresu ESC w Monachium zaprezentowano nową pracę na podstawie badania PURE (The Prospective Urban Rural Epidemiology) przeprowadzonego u 138 tysięcy osób z różnych kontynentów. Główne dane z tego badania ogłoszone w zeszłym roku wywołały duże poruszenie, zwłaszcza obserwacja, że większa konsumpcja tłuszczów, także nasyconych, wiąże się z niższą śmiertelnością.
W nowej analizie oceniano produkty, ze spożyciem których wiązała się niższa śmiertelność (owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, ryby, nabiał, czerwone mięso). Wyliczono, że najkorzystniejszy profil żywieniowy (najniższa śmiertelność całkowita i chorobowość sercowo-naczyniowa) wiążę się ze spożywaniem następującej ilości porcji (servings) dziennie (średnio w najwyższym kwintylu):
Owoce i warzywa – 8,4 porcji
Orzechy i rośliny strączkowe – 2,5 porcji
Nabiał – 3 porcje,
Ryby – 0,3 porcji
Mięso czerwone – 1,5 porcji
O odniesieniu do poszczególnych składników pokarmowych proporcje wyglądały następująco:
makroskladniki | najmniej zdrowy kwintyl (% zapotrzebowana) | najzdrowszy kwintyl (% zapotrzebowania) |
---|---|---|
Węglowodany | 69.1 | 54.0 |
Tluszcze | 18.5 | 28.3 |
Białka | 11.9 | 17.9 |
Opracowana na podstawie badania punktacja „PURE healthy diet score” różni się od większości aktualnych zaleceń obecnością nabiału i czerwonego mięsa. Zdaniem prezentującego wyniki Andrew Mente, (Population Health Research Institute at McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada) produkty te mają składniki odżywcze nieobecne w owocach i warzywach.
Większość obecnych wytycznych opiera się na danych z krajów rozwiniętych, gdzie istnieje zjawisko przejadania się. W badaniu PURE uwzględniono dane z krajów gdzie występują niedobory żywieniowe. Obserwacja ta jest jednym z elementów krytyki badania. Innym nierozgraniczenie między mięsem tłustym i chudym, węglowodanami rafinowanymi i nie oraz nabiałem pełnotłustym i o obniżonej zawartości tłuszczu.
Autorzy odpowiadają, że 20 tysięcy uczestników pochodziło z Kanady, Szwecji i Polski, a zatem wyniki w jakimś stopniu są też adekwatne dla krajów rozwiniętych.
W opinii Mente:
Nasza porada nie odbiega znacząco od innych wytycznych kładąc nacisk na zbilansowanie tłuszczów, węglowodanów i protein, poza tym że rekomendujemy umiarkowane ilości tłuszczów nasyconych. Punktacja nie opiera się na składnikach pokarmowych, ale na rodzajach żywności. W restauracji nie zamawia się określonych ilości tłuszczu czy protein, zamawia się jedzenie.
Zidentyfikowaliśmy siedem funkcjonalnych rodzajów żywności i twierdzimy, że spożywanie ich w ilościach zbliżonych do najwyższych kwintyli w naszym badaniu powinno przynieść optymalne skutki zdrowotne.
Opracowano na podstawie: Medscape, 28 sierpnia 2018
Marcin Kargul