Liam Davenport. Vegetarian or 'Flexitarian’ Diet Benefits Waistline and Pocket. Medscape (dostępny pełen tekst po zalogowaniu)
Fleksitarianizm to dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych w tygodniu. Pojęcie to ma również drugie znaczenie, według którego za fleksitarian uznaje się osoby spożywające mięso tylko okazjonalnie (np. poza domem, na przyjęciach, w domach przyjaciół lub rodziny).
Taki sposób odżywiania może być łatwiejszy do zaakceptowania niż dieta wegańska lub wegetariańska, a zarazem przynosić istotne korzyści zdrowotne. Na kongresie European Congress on Obesity (ECO) 2018 zaprezentowano nowe doniesienie naukowe na ten temat.
Autorzy przeanalizowali trzy kohorty prospektywnego badania Rotterdam Study (1989–1993, 2000–2001 i 2006–2009) z udziałem 9641 osób (średni wiek 64,2 lat). Diety poszczególnych osób oceniano w zależności od stosunku produktów zwierzęcych do roślinnych w skali 0-10.
W analizie wieloczynnikowej z uwzględnieniem innych zmiennych wykazano, że dieta z większą proporcją warzyw i owoców kojarzyła się z niższym BMI, dla osób z punktacją 10 BMI było niższe o 0,7 kg/m2 w porównaniu z punktacją 0. Różnica wynikała przede wszystkim z mniejszej masy tłuszczowej. Obwód pasa był mniejszy o 1,82 cm przy diecie opartej na warzywach i owocach.
Zdaniem autorów takie wyniki powinny mieć przełożenie na redukcję powikłań otyłości – chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy. Dieta oparta na pokarmach roślinnych ma działanie prewencyjne w stosunku do insulinooporności, nieprawidłowej tolerancji glukozy i cukrzycy.
Co ważne, fleksitarianizm może być łatwiejszy do zaakceptowania niż całkowita rezygnacja z mięsa/produktów zwierzęcych, stanowi rozwiązanie mniej radykalne i przez to daje większą szansę na rzeczywistą zmianę stylu życia. Przy diecie całkowicie pozbawionej produktów zwierzęcych dostarczenie wszystkich niezbędnych składników, zwłaszcza określonych protein, jest trudniejsze, posiłki muszą być odpowiednio różnorodne.
W opinii autorów dieta fleksitariańska jest z pewnością łatwiejsza do wdrożenia a pierwszym krokiem powinno być ograniczenie spożywania mięsa przetworzonego i mięsa czerwonego.
Opracowano na podstawie: Medscape, 28 maja 2018