Styl życia: czynniki związane z ryzykiem raka jelita grubego – najnowszy raport American Institute for Cancer Research

American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity, And Cancer of The Colorectum. www.aicr.org

Opublikowano raport przygotowany przez the American Institute for Cancer Research (AICR) oraz World Cancer Research Fund (WCRF) dotyczący wpływu stylu życia na ryzyko raka jelita grubego. Na ponad 100 stronach raport analizuje znaczenie diety, wagi ciała i aktywności fizycznej w oparciu o 99 badań z udziałem ponad 29 mln osób.

Analizowane czynniki podzielono ze względu na siłę dowodów naukowych:

zmniejszenie ryzyka zwiększenie ryzyka
Silne, przekonujące dowody

 

 

 

aktywność fizyczna

 

 

 

mięso przetworzone

alkohol > 2 porcje dziennie

otyłość

 

Silne dowody, związek prawdopodobny

 

 

 

 

produkty pełnoziarniste

produkty zawierające błonnik naturalny i dodany

produkty mleczne

suplementy wapnia

 

czerwone mięso

 

 

 

 

 

Ograniczone dowody, związek sugerowany

 


ryby

produkty i suplementy zawierające witaminy C i D

multiwitaminy

małe spożycie warzyw niskoskrobiowych  i owoców

duże spożycie produktów zawierających żelazo hemowe

 

 

 

W USA rak jelita grubego jest trzecim z najczęstszym nowotworów u mężczyzn i kobiet, każdego dnia diagnozowanych jest średnio 371 przypadków. Według raportu AICR/WCRF 47% zachorowań można by uniknąć poprzez zmiany stylu życia.

Edward L. Giovannucci (Harvard T.H. Chan School of Public Health), główny autor opracowania stwierdził:

Czynniki takie jak utrzymywanie szczupłej sylwetki, właściwe ćwiczenia fizyczne, ograniczanie spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa, zwiększenie spożycia produktów pełnoziarnistych i błonnika istotnie  zmniejszą zagrożenie. Ponadto, ograniczenie spożycia alkoholu do co najwyżej dwóch drinków dziennie oraz unikanie lub zaprzestanie palenia także redukuje ryzyko.

 

7 września 2017,

Opracował Marcin Kargul