American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity, And Cancer of The Colorectum. www.aicr.org
Opublikowano raport przygotowany przez the American Institute for Cancer Research (AICR) oraz World Cancer Research Fund (WCRF) dotyczący wpływu stylu życia na ryzyko raka jelita grubego. Na ponad 100 stronach raport analizuje znaczenie diety, wagi ciała i aktywności fizycznej w oparciu o 99 badań z udziałem ponad 29 mln osób.
Analizowane czynniki podzielono ze względu na siłę dowodów naukowych:
zmniejszenie ryzyka | zwiększenie ryzyka | |
Silne, przekonujące dowody
|
aktywność fizyczna
|
mięso przetworzone
alkohol > 2 porcje dziennie otyłość
|
Silne dowody, związek prawdopodobny
|
produkty pełnoziarniste
produkty zawierające błonnik naturalny i dodany produkty mleczne suplementy wapnia
|
czerwone mięso
|
Ograniczone dowody, związek sugerowany
|
ryby
produkty i suplementy zawierające witaminy C i D multiwitaminy |
małe spożycie warzyw niskoskrobiowych i owoców
duże spożycie produktów zawierających żelazo hemowe
|
W USA rak jelita grubego jest trzecim z najczęstszym nowotworów u mężczyzn i kobiet, każdego dnia diagnozowanych jest średnio 371 przypadków. Według raportu AICR/WCRF 47% zachorowań można by uniknąć poprzez zmiany stylu życia.
Edward L. Giovannucci (Harvard T.H. Chan School of Public Health), główny autor opracowania stwierdził:
Czynniki takie jak utrzymywanie szczupłej sylwetki, właściwe ćwiczenia fizyczne, ograniczanie spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa, zwiększenie spożycia produktów pełnoziarnistych i błonnika istotnie zmniejszą zagrożenie. Ponadto, ograniczenie spożycia alkoholu do co najwyżej dwóch drinków dziennie oraz unikanie lub zaprzestanie palenia także redukuje ryzyko.
7 września 2017,
Opracował Marcin Kargul