Marie-Pierre St-Onge i wsp. Meal Timing and Frequency: Implications for Cardiovascular Disease Prevention: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2017;135:e96-e121 (dostępny pełen tekst)
W Circulation opublikowano stanowisko naukowe American Heart Association dotyczące tytułowego zagadnienia. Autorzy podkreślają, że:
1. Opuszczanie śniadań wiąże się z gorszym zdrowiem kardiometabolicznym
– 74% osób nie jedzących śniadań (vs 41%) nie wypełniało dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały
– w metaanalizie 9 badań (n=19108) rzadsze jedzenie śniadań kojarzyło się ze wzrostem ryzyka nadwagi i otyłości o 75%
– są doniesienia, że opuszczanie śniadań wiąże się z ryzykiem cukrzycy, dyslipidemii, nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych
2. Częstsze posiłki są korzystne
– osoby spożywające co najmniej 4 posiłki (vs 3 i mniej) miały o 45% niższe ryzyko otyłości (po skorygowaniu o całkowite przyjmowanie kalorii, wiek, płeć, aktywność fizyczną).
– częstsze posiłki kojarzą się z niższymi wartościami cholesterolu całkowitego i LDL
3. Jedzenie późno jest niekorzystne
– w badaniu szwedzkim późne posiłki wiązały się z częstszym o 62% występowaniem otyłości
Zdaniem autorów zagadnienia te wymagają dalszych badań, ale już dziś można wyciągnąć wniosek, że zwracanie uwagi na porę i częstość posiłków może prowadzić do poprawy w zakresie kardiometabolicznych czynników ryzyka.
Opracowano na podstawie: Circulation, 31 stycznia 2017
Marcin Kargul