Suplementacja kwasów omega-3: niespełniona obietnica?

Gregory Curfman .The Unfulfilled Promise of ω-3 Fatty Acid Supplementation.  JAMA Intern Med. Published online

Koncepcja, że kwasy omega-3 mogą zapobiegać miażdżycy, powstała w 1978 r. Od tego czasu ich przyjmowanie stało się bardzo popularne, rynek suplementów w USA sięga 1,2 miliarda USD rocznie.

Aktualnie American Heart Association zaleca spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu, a u pacjentów z chorobą wieńcową suplementację kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego  w dawce 1g/dobę.

Rekomendacje te powstały na podstawie otwartych,  niekontrolowanych badań: GISSI Prevenzione Study i  Japan Eicosapentanoic Acid Lipid Intervention Study (JELIS), które wykazały 15%-19%  redukcję zdarzeń sercowo-naczyniowych przy suplementacji kwasów omega-3 w prewencji wtórnej.

W nowszym badaniu w niewydolności serca kontrolowanym placebo – GISSI Heart Failure Study- redukcja śmiertelności całkowitej wyniosła 9% (P =0.04).

Kolejne badania w prewencji wtórnej jak  Risk and Prevention Study Collaborative Group trial oraz próby kliniczne o akronimach Alpha Omega, SU.FOL.OM3, OMEGA,  ORIGIN, nie potwierdziły korzyści klinicznych suplementacji kwasów omega-3. Podobnie metaanaliza badań obejmująca ponad 20 000 uczestników (ryzyko względne 0.99; 95% CI 0.89-1.09).

W JAMA Internal Medicine opublikowano wyniki badania nad suplementacją kwasów omega-3 u dializowanych  pacjentów, które nie wykazało korzyści w zakresie funkcji przetoki tętniczo-żylnej, mogącej być modelem badawczym układu naczyniowego.

W opinii autora  komentarza stosowanie współczesnej farmakoterapii  sprawia, że  suplementacja kwasów omega-3 nie przynosi  dodatkowej protekcji.

W tym roku spodziewane są wyniki kluczowego badania VITAL (Vitamin D and Omega-3 Trial). Do tego czasu  zdaniem autora należy zalecać spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu oraz kłaść nacisk na  regularną aktywność fizyczną, zaprzestanie palenia, optymalne żywienie i wagę ciała.

Opracowano na podstawie JAMA Internal Medicine, 3 stycznia 2016

Marcin Kargul

0 replies on “Suplementacja kwasów omega-3: niespełniona obietnica?”