Gregory Curfman .The Unfulfilled Promise of ω-3 Fatty Acid Supplementation. JAMA Intern Med. Published online
Koncepcja, że kwasy omega-3 mogą zapobiegać miażdżycy, powstała w 1978 r. Od tego czasu ich przyjmowanie stało się bardzo popularne, rynek suplementów w USA sięga 1,2 miliarda USD rocznie.
Aktualnie American Heart Association zaleca spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu, a u pacjentów z chorobą wieńcową suplementację kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego w dawce 1g/dobę.
Rekomendacje te powstały na podstawie otwartych, niekontrolowanych badań: GISSI Prevenzione Study i Japan Eicosapentanoic Acid Lipid Intervention Study (JELIS), które wykazały 15%-19% redukcję zdarzeń sercowo-naczyniowych przy suplementacji kwasów omega-3 w prewencji wtórnej.
W nowszym badaniu w niewydolności serca kontrolowanym placebo – GISSI Heart Failure Study- redukcja śmiertelności całkowitej wyniosła 9% (P =0.04).
Kolejne badania w prewencji wtórnej jak Risk and Prevention Study Collaborative Group trial oraz próby kliniczne o akronimach Alpha Omega, SU.FOL.OM3, OMEGA, ORIGIN, nie potwierdziły korzyści klinicznych suplementacji kwasów omega-3. Podobnie metaanaliza badań obejmująca ponad 20 000 uczestników (ryzyko względne 0.99; 95% CI 0.89-1.09).
W JAMA Internal Medicine opublikowano wyniki badania nad suplementacją kwasów omega-3 u dializowanych pacjentów, które nie wykazało korzyści w zakresie funkcji przetoki tętniczo-żylnej, mogącej być modelem badawczym układu naczyniowego.
W opinii autora komentarza stosowanie współczesnej farmakoterapii sprawia, że suplementacja kwasów omega-3 nie przynosi dodatkowej protekcji.
W tym roku spodziewane są wyniki kluczowego badania VITAL (Vitamin D and Omega-3 Trial). Do tego czasu zdaniem autora należy zalecać spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu oraz kłaść nacisk na regularną aktywność fizyczną, zaprzestanie palenia, optymalne żywienie i wagę ciała.
Opracowano na podstawie JAMA Internal Medicine, 3 stycznia 2016
Marcin Kargul