Asher Rosinger i wsp. Trends in Total Cholesterol, Triglycerides, and Low-Density Lipoprotein in US Adults, 1999-2014. JAMA Cardiol. Published online
W JAMA Cardiology opublikowano analizę średnich stężeń lipidów w populacji amerykańskiej w wieku 20 i więcej lat w latach 1999-2000 i 2013-2014 na podstawie danych z badań National Health and Nutrition Examination Survey.
W badanym odnotowano redukcję średnich stężeń: cholesterolu całkowitego z 204 do 189 mg/dL, LDL-C z 126 mg/dL do 111 mg/dL i trójglicerydów z 123 mg/dL do 97 mg/dL (p<0.00).
Wyraźniejsze spadki, zwłaszcza w ostatnich 4 analizowanych latach, dotyczyły osób nie stosujących leków przeciwlipidowych. Obserwacja ta dotyczyła szczególnie trójglicerydów.
Zdaniem badaczy wyjaśnieniem mogą być regulacje dotyczące produkowanych przemysłowo tłuszczów trans w żywności. W 2006 r. FDA nakazała umieszczanie informacji o ich zawartości w produktach a w 2013 r. całkowitą eliminacje w przeciągu kilku lat.
Przyniosło to efekty, w latach 2003-2012 odnotowano zmniejszenie spożycia tłuszczów trans o 78%.
Zdaniem autorów:
Mając na uwadze zwiększone zainteresowanie znaczeniem trójglicerydów dla zdrowia sercowo-naczyniowego, trwały spadek stężenia trójglicerydów, LDL-C i cholesterolu całkowitego na poziomie populacyjnym … może przyczyniać się do redukcji umieralności z powodu choroby wieńcowej od 1999 r.
Opracowano na podstawie: JAMA Cardiology, 30 listopada 2016
Marcin Kargul