A. Wolk. Potential health hazards of eating red meat. Journal of Internal Medicine online (dostępny pełen tekst)
Czerwone mięso (jak wołowina, cielęcina, wieprzowina baranina, jagnięcina) zawiera ważne składniki odżywcze: aminokwasy egzogenne, witaminy (zwłaszcza B12) i minerały (zwłaszcza żelazo i cynk). Często spożywane jest w postaci przetworzonej (wędliny, wędzonki).
W ostatnich dekadach konsumpcja czerwonego mięsa znacząco wzrosła, szczególnie w krajach rozwijających się. W tym samym czasie pojawia się coraz więcej doniesień, że wysoka konsumpcja czerwonego mięsa, zwłaszcza w postaci przetworzonej, może wiązać się ze wzrostem ryzyka określonych chorób przewlekłych.
Alicja Wolk z Karolinska Institutet w Sztokholmie dokonała przeglądu prospektywnych badań kohortowych poświęconych temu zagadnieniu.
Konsumpcja 100g na dobę nieprzetworzonego czerwonego mięsa wiązała się ze wzrostem ryzyka: udaru (11%), raka piersi (11%), raka jelita grubego (17%), zaawansowanego raka prostaty (19%) i umieralności sercowo-naczyniowej (15%).
Konsumpcja 50g na dobę przetworzonego czerwonego mięsa wiązała się ze wzrostem ryzyka: udaru (13%), raka piersi (9%), raka jelita grubego (18%), raka prostaty (4%), raka trzustki (19%) a także umieralności całkowitej (22%), sercowo-naczyniowej (24%) i nowotworowej (8%).
A zatem wykazano niewielki lub umiarkowany ale znamienny statystycznie związek miedzy konsumpcją czerwonego mięsa a wzrostem ryzyka kilku chorób przewlekłych i przedwczesnej umieralności . W pracy omówione są potencjalne mechanizmy obserwowanej zależności.
Doniesienia z badań obserwacyjnych wraz z badaniami eksperymentalnymi stały się podstawą do włączenia przez WHO/IARC Expert Group czerwonego mięsa do listy karcenogenów (w kategoriach: mięso nieprzetworzone – ograniczone dowody, mięso przetworzone – dostateczne dowody).
Do tej pory tylko niektóre wytyczne żywieniowe uwzględniają zalecenia dotyczące czerwonego mięsa. Przykładowo, w Nordic Nutrition Recommendations z 2012 roku jest zalecenie, aby nie spożywać więcej niż 500 g czerwonego mięsa tygodniowo, w tym tylko małą część powinny stanowić produkty przetworzone.
Opracowano na podstawie: Journal of Internal Medicine, sierpień 2016
Marcin Kargul