Miriam B. Vos i wsp. Added Sugars and Cardiovascular Disease Risk in Children. A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation published ahead of print (dostępny pełen tekst)
Dodane cukry proste w żywności (added sugars) stały się poważnym problemem zdrowotnym w USA. Coraz więcej badań dowodzi wpływu ich spożycia na otyłość i związane z nią choroby. American Heart Association (AHA) opublikowało w Circulation stanowisko naukowe dotyczące spożycia cukrów prostych przez dzieci i młodzież.
Cukry proste dodane, to cukry proste dodane do żywności w czasie jej produkcji (przez producentów) lub podczas przygotowywania potraw i napojów w domu (np. do słodzenia herbaty, ciast itp.). W praktyce ich bardzo istotnym źródłem są syropy sacharozowy i glukozo-fruktozowy dodawane do żywności jako środki smakowe i konserwujące. Duże ilości cukrów prostych znajdują się w słodyczach, ale przede wszystkim w napojach typu kola i energetycznych.
Według danych Centers for Disease Control and Prevention (CDC) średnie spożycie cukrów prostych przez dzieci i młodzież w wieku wynosi: w wieku 2-5 lat 53,3 g (19 łyżeczek, 16,1% dziennego zapotrzebowania kalorycznego), w wieku 6-11 lat 78,7 g (18,7 łyżeczek, 16,4% dziennego zapotrzebowania kalorycznego) oraz w wieku 12-19 lat 93,9 g (22,4 łyżeczki, 17,2% dziennego zapotrzebowania kalorycznego).
Istnieją silne dowody naukowe na związek konsumpcji dodanych cukrów prostych u dzieci i młodzieży z czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowym: otyłością, dyslipidemią i nadciśnieniem.
Zgodnie z nowymi rekomendacjami AHA spożycie to w wieku 2-18 lat powinno być radykalnie ograniczone do poniżej 25 g czyli 100 kcal dziennie (ekwiwalent 6 łyżeczek cukru). Dla uproszczenia przekazu przyjęto jedną wartość dla całego zakresu wiekowego.
Dzieci w wieku poniżej 2 lat nie powinny w ogóle spożywać dodanych cukrów prostych. Ma to również związek z faktem, że preferencje smakowe wykształcają się wcześnie i taka restrykcja może wpłynąć korzystnie na późniejsze wybory pokarmu.
Autorzy podkreślają, że 12 uncjowa (ok. 340 g) porcja napoju typu kola zawiera 9 łyżeczek cukru. Spożycie takich napojów nie powinno przekraczać 8 uncji (ok. 227 g) tygodniowo.
Od 2018 r producenci w USA będą zobowiązani do podawania zawartości cukrów prostych na etykietach wszystkich produktów, co powinno ułatwić przestrzeganie zaleceń
Zdaniem jednej z autorek, Dr Miriam Vos (Emory University School of Medicine , Atlanta):
Do tego czasu najlepszą drogą do unikania dodanych cukrów prostych w diecie Twojego dziecka jest podawanie przede wszystkim pokarmów bogatych w składniki odżywcze, jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, niskotłuszczowe produkty mleczne, chude mięso, drób i ryby oraz ograniczanie pokarmów ze znikomą wartością odżywczą.
Opracowano na podstawie: Circulation, 22 sierpnia 2016