Które pokarmy pomagają w utrzymaniu wagi?

Monica L Bertoia i wsp. Dietary flavonoid intake and weight maintenance: three prospective cohorts of 124 086 US men and women followed   for up to 24 years. BMJ 2016;352:i17 (dostępny pełen tekst ang.)

Wyniki sugerują, że spożywanie bogatych we flawonoidy owoców i warzyw, takich jak jabłka, gruszki, owoce jagodowe i papryka, może być pomocne w utrzymaniu wagi. Większość Amerykanów spożywa mniej niż 1 miarkę (cup)  owoców i mniej niż 2 miarki warzyw dziennie, głównie w postaci soków i ziemniaków. Poza zwiększeniem spożycia do rekomendowanych  2 miarek owoców i 2,5 miarek warzyw można maksymalizować korzyści zdrowotne poprzez odpowiedni dobór owoców i warzyw w codziennej diecie.

BMJ, 28 stycznia 2016

0 replies on “Które pokarmy pomagają w utrzymaniu wagi?”