Spożycie owoców a ryzyko cukrzycy typu 2: dane z trzech prospektywnych badań kohortowych

Isao Muraki i wsp – Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies LINK: BMJ 2013;347:5001 (dostępny pełen tekst)

Owoce sa bogate w błonnik, antyoksydanty i różne korzystne związki fitochemiczne. Spożywanie owoców jest zalecane jako metoda prewencji wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, chociaż w tym ostatnim przypadku dane epidemiologiczne są sprzeczne, co  może wynikać m.in. z rodzaju spożywanych owoców.

Na łamach British Medical Journal ukazała się analiza trzech dużych prospektywnych kohortowych badań oceniających wpływ spożycia owoców na rozwój cukrzycy typu 2. Były to badania Nurses’ Health Study (1984-2008), Nurses’ Health Study II (1991-2009) i Health Professionals Follow-up Study (1986-2008). Dane uzyskiwano z ankiet.

W czasie 3 464 641 osobo-lat obserwacji, u 12 198 uczestników rozpoznano cukrzycę typu 2. Po skorygowaniu względem czynników wpływających na rozwój cukrzycy (np. stylu życia, nawyków żywieniowych) wskaźnik hazardu (HR) pojawienia się cukrzycy typu 2 dla każdych spożywanych 3 porcji owoców w tygodniu wyniósł 0.98 (95% przedział ufności [CI] 0.96 – 0.99).

Ocena poszczególnych rodzajów owoców wykazała, że konsumpcja niektórych w istotny sposób zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Były to: czarne jagody HR 0.74 (CI 0.66 – 0.83), winogrona HR 0.88 (CI 0.83 – 0.93) oraz jabłka i gruszki HR 0.93 (CI 0.90 – 0.96). Dla innych np. bananów, śliwek, brzoskwiń, moreli czy grejpfrutów zależność na nie była tak widoczna. Natomiast regularne spożywanie soków owocowych wiązało się ze wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, HR  1.08 (CI 1.0 – 1.11), podobnie jak spożywanie melonów kantalupa – HR 1.10 (1.02 – 1.18).

W podsumowaniu autorzy stwierdzają, że zgodnie z wynikami zaprezentowanego i poprzednich badań, należy zachęcać do zwiększenia spożycia owoców, szczególnie zaś jagód, winogron oraz jabłek, gdyż działanie takie zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2.

Opracowane na podstawie: BMJ / 26 sierpnia 2013
Magdalena Lipczyńska