L.I. Lesser, D.A. Cohen i R.H. Brook – Changing eating habits for the medical profession LINK: JAMA 2012;308:983
Na łamach JAMA w komentarzu redakcyjnym poruszono problem złych nawyków żywieniowych wśród lekarzy, którzy powinni stanowić przykład dla pacjentów w zakresie prawidłowego żywienia.
Autorzy komentarza przypominają, że złe nawyki mają bezpośredni związek z nadmiarem masy ciała w tej grupie zawodowej. Nadwagę i otyłość można rozpoznać u 44% lekarzy w USA ( wśród rezydentów program 3-letniej rezydentury wiązał się ze znaczącym przyrostem masy ciała).
Jednym z elementów, które kształtują nawyki żywieniowe lekarzy są spotkania naukowe, dydaktyczne, seminaria, konferencje, na których serwowane są posiłki. Podobne posiłki serwowane są również na spotkaniach ze studentami. W praktyce oznacza to, że lunch można otrzymać np. podczas 40 000 akredytowanych spotkań, jakie odbywają się co roku w ramach systemu kształcenia podyplomowego dla lekarzy. Nie wyczerpuje to liczby spotkań w trakcie których serwowane są takie posiłki.
Typowy posiłek serwowany bezpłatnie na konferencjach w porze lunchu ma wartość 1280 kcal i zawiera kanapkę, frytki, ciastko i dosładzane napoje. Nie znajdziemy w nim odpowiedniej porcji warzyw. Zmiana zwyczaju w tym zakresie jest niezbędna, nie tylko dla zdrowia samych lekarzy, ale również dla ich pacjentów.
Zdaniem komentatorów należy opracować właściwe zasady konstruowania menu serwowanych posiłków, uwzględniające kaloryczność i skład, a także konieczność dołączania warzyw. Serwowane płyny nie powinny zawierać dodatkowych kalorii. Katering w trakcie konferencji powinny oferować certyfikowane restauracje. Działania takie miałyby wzorować się na kampanii antynikotynowej wśród lekarzy, która początkowo ograniczała palenie do niektórych miejsc w szpitalu, by następnie zakazem palenia objąć cały obszar szpitala, a ostatecznie rozszerzyła zakaz palenia na miejsca publiczne. Należy zaczynać od modyfikacji nawyków żywieniowych lekarzy by następnie objąć nią stopniowo resztę społeczeństwa
Opracowane na podstawie: JAMA / 12 września 2 012
Marek Kowrach