Reforma ochrony zdrowia w USA — obowiązek umieszczania wartości kalorycznej potraw w menu restauracji

Marion Nestle – Health Care Reform in Action u2014 Calorie Labeling Goes National LINK: N Engl J Med 2010;362:2343 (dostępny pełen tekst)

Reforma amerykańskiej ochrony zdrowia wprowadziła wymóg umieszczania informacji o wartościach kalorycznych potraw w menu restauracji sieciowych oraz ilości kalorii zawartych w produktach żywnościowych sprzedawanych   w sprzedaży detalicznej i w automatach. Firmy posiadające ponad dwadzieścia oddziałów w kraju muszą umieszczać na produktach w czytelny sposób zarówno ilość kalorii, jak i procent zalecanego dziennego spożycia.   Do tego momentu restauracje nie miały obowiązku umieszczania tabeli kalorii.

Reformę zapoczątkował raport FDA z 2004 roku wskazujący na fakt, że takie postępowanie może pomóc zredukować wzrastający wskaźnik otyłości w populacji amerykańskiej. W raporcie stwierdzono, że coraz więcej osób je posiłki poza domem, a dzieci spożywają dwa razy więcej kalorii w restauracjach niż w domu.

Wiele przemawia za tym, że umieszczanie tabeli kalorii w menu restauracji niesie z sobą potencjalne korzyści. Wstępne badania stwierdzają, że prowadzi to do niewielkiego spadku ilości kalorii przyjmowanych poza domem, szczególnie jeśli zamieszczony jest również procent zalecanego dziennego spożycia (w odniesieniu do 2000 kcal na dobę). Są jednakże również opinie przeciwne, że takie działania nie przynoszą korzyści lub wręcz mogą zachęcać do jedzenia większych porcji, zwłaszcza przez mężczyzn.

Nowy Jork był pierwszym miastem, które wprowadziło obowiązkowe umieszczanie tabeli kalorii w menu restauracji (w 2008 roku). Na razie nie wiadomo, jakie odniesiono korzyści. Wydaje się jednak, że może to być wstęp do uświadomienia ludziom zarówno związku ilości przyjmowanych kalorii ze wzrostem masy ciała, jak i powszechnego niedoszacowania wartości energetycznej spożywanych posiłków.

Opracowane na podstawie: NEJM / 24 czerwca 2010
Magdalena Piątkowska