Spożycie mięsa a wskaźniki śmiertelności

Rashmi Sinha i wsp – Meat Intake and Mortality. A Prospective Study of Over Half a Million People LINK: Arch Intern Med 2009;169;562
Dieta wegetariańska różni się pod wieloma względami od diety osób jedzących mięso. Podstawowym źródłem białka są w niej rośliny strączkowe, zboża i orzechy. Dieta ta zawiera również więcej warzyw, nienasyconych kwasów tłuszczowych, włóknika i antyoksydantów. Do chwili obecnej nie wykazano jednak w sposób jednoznaczny, czy spożywanie większych ilości mięsa wpływa na wskaźniki śmiertelności.

Na łamach Archives of Internal Medicine przedstawiono wyniki prospektywnej oceny wpływu spożycia białego i czerwonego mięsa oraz wędlin na śmiertelność całkowitą, nowotworową i sercowo-naczyniową, w grupie około pół miliona mężczyzn i kobiet, wyjściowo 50-71 – letnich, uczestniczących w badaniu National Institutes of Health (NIH) – AARP (American Association of Retired Persons) Diet and Health Study.

Podstawę oceny diety stanowił 124-elementowy kwestionariusz (http://riskfactor.cancer.gov/DHQ/forms/files/shared/dhq1.2002.sample.pdf), wypełniony wyjściowo w roku 1995. Wyróżniono 3 typy diety mięsnej – wysokiego, umiarkowanego i niskiego ryzyka (zależnie od stopnia spożycia produktów mięsnych). Chorych obserwowano prospektywnie do końca roku 2005.

W trakcie 10-letniej obserwacji zmarło 47 976 z 322 263 mężczyzn oraz 23 276 z 223 390 kobiet. Ryzyko zgonu z wszystkich przyczyn okazało się istotnie wyższe u mężczyzn i kobiet, spożywających najwięcej vs najmniej mięsa czerwonego (najwyższy vs najniższy kwintyl) (odpowiednio: HR, 1.31 [95% CI, 1.27-1.35] oraz HR, 1.36 [95% CI, 1.30-1.43]) oraz mięsa przetworzonego (wędlin) (odpowiednio: HR, 1.16 [95% CI, 1.12- 1.20], oraz HR, 1.25 [95% CI, 1.20-1.31]). Podobne różnice odnotowano u mężczyzn i kobiet dla zgonów nowotworowych, w zależności od spożycia mięsa czerwonego (najwyższy vs najniższy kwintyl) (HR, 1.22 i 1.20 i wędlin (HR, 1.12 i 1.11 oraz dla zgonów sercowo-naczyniowych (mięso czerwone: HR, 1.27 i 1.50, wędliny: HR, 1.09 i 1.38. Z kolei spożycie dużej ilości mięsa białego wiązało się ze spadkiem (nieznacznym) wskaźników śmiertelności ogólnej i nowotworowej.

Uzyskane wyniki potwierdzają więc zasadność zaleceń American Institute for Cancer Research oraz World Cancer Research Fund, dotyczących ograniczenia zawartości mięsa czerwonego i wędlin w diecie, w celu zapobiegania nowotworom. Przyszłe badania dotyczyć powinny relacji pomiędzy spożywaniem różnych rodzajów mięs a bardziej szczegółowymi przyczynami zgonów.

Opracowane na podstawie: Jama Internal Medicine / 2009-03-23