Dieta śródziemnomorska pozwala żyć przyjemniej, ale czy dłużej?

Daniele Versari, Lorenzo Ghiadoni i Stefano Taddei – Long life to olive oil and wine! Long life with olive oil and wine? LINK: J Hypertens 2008;26:186 (pełen tekst)
W Journal of Hypertension opublikowano wyniki oryginalnego badania z randomizacją, którego autorzy analizowali wpływ wybranych składników diety śródziemnomorskiej, w tym oliwy z oliwek i wina, na parametry hemodynamiczne. W schemacie krzyżowym badano wpływ spożywania wina (czerwone lub białe) i oliwy (zielona lub oczyszczona) na parametry sztywności tętnic u zdrowych ochotników.

Wszystkie testowane odmiany diety śródziemnomorskiej miały korzystny wpływ na badane punkty końcowe, w tym na poposiłkową sztywność ścian aorty i ciśnienie w tętnicy głównej. Największa korzyść zdrowotna wiązała się ze spożywaniem czerwonego wina i zielonej oliwy z oliwek.

Podsumowując, wyniki badania sugerują, że oliwa i wino mogą spowalniać proces uszkadzania naczyń, a w szczególności zmniejszać sztywność ich ściany. Wydźwięk powyższych informacji jest zgodny z wnioskami z wcześniejszych prac, w których dowodzono, że dieta śródziemnomorska ma korzystny wpływ na ryzyko sercowo-naczyniowe, między innymi poprawiając czynność śródbłonka i obniżając stężenie markerów zapalenia. Dobroczynne działanie omawianej diety wynika prawdopodobnie z obfitości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu hipolipemizującym oraz z bogactwa antyoksydantów.

Warto zwrócić szczególną uwagę na korzyści z picia umiarkowanej ilości wina, które ma korzystny wpływ na metabolizm lipidów, zwiększa wrażliwość na insulinę, hamuje agregację płytek krwi, poprawia czynność śródbłonka i wywiera działanie przeciwzapalne. Zdaniem autorów za sprawą polifenoli i kwercetyny, czerwone wino wykazuje wyższość nad białym i innymi rodzajami alkoholi. Sztuka jedynie w tym, żeby rachunkiem za lepszy stan serca i naczyń nie była marskość wątroby.

Opracowane na podstawie: Journal of Hypertension / 2008-02-14

Dodaj komentarz