Korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania błonnika

W.S.Pray – The health benefits of fiber US Pharmacist. 2006; 31(6):20-28
Błonnik jest jednym z najmniej jak dotąd poznanych składników diety. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, z tego jaka dawka powinna być dziennie spożywana i jakie rodzaje pokarmu są najbogatsze w błonnik.

Przeciętny Amerykanin spożywa pokarm z zawartością 14-15g/dobę błonnika. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne sugeruje konieczność większego spożycia, dla dorosłych 20-35g/dobę, zalecenia AHA określają zapotrzebowanie na 25-30g/dobę.

Obowiązująca definicja pojęcia „błonnik” została sformułowana w latach siedemdziesiątych. Wcześniejsze niejasności w tej materii dotyczyły problemu, czy błonnik musi pochodzić tylko z komórek roślin, czy też nie. Niezmiennym jednak pozostał fakt jego odporności na ludzkie enzymy.

Z medycznego punktu widzenia błonniki zostały podzielone na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie, gdyż tak najprościej rozdziela się ich wpływ na działanie w organizmie ludzkim. Pewne rodzaje błonnika zostały docenione jako środek regulujący pracę jelit. Niektóre preparaty zawierające inne zestawy błonnika mogą zaburzać pracę przewodu pokarmowego w jego górnych partiach.

Bez konsultacji z dietetykiem zaleca się stosowanie błonnika jako środka przeczyszczającego nie dłużej niż 7 dni. Przestrzega się też przed samowolnym sterowaniem układem trawiennym za pomocą diety błonnikowej, gdyż może to prowadzić do choroby jelit. Często też przewód pokarmowy stymulowany przez lata takimi preparatami medycznymi nie potrafi samoczynnie przejąć funkcji trawiennych po odstawieniu środków.

Opracowane na podstawie: US Pharmacist / 2006-06-06