Właściwa dieta – czy to koniec debaty?

Arthur S. Agatston – The end of the diet debates? All fats and carbs are not created equal Clev Clin J Med 2005;72:946
Arthur S. Agatston w artykule opublikowanym w Cleveland Clinic Journal of Medicine podsumowuje ostatnie lata dyskusji na temat „zdrowej diety”.

Od lat 80-tych ubiegłego stulecia (kiedy Keys i wsp. potwierdzili udział diety bogatotłuszczowej w powstawaniu miażdżycy), w Stanach Zjednoczonych rozwija się epidemia otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca. Poważnym zagrożeniem ostatnich lat jest żywienie typu „fast food”, spożywane zwłaszcza przez ludzi młodych, które prowadzi bezpośrednio do przyrostu masy ciała i rozwoju insulinooporności. To ostatnie zjawisko może mieć ścisły związek z podwyższonym wskaźnikiem glikemicznym, na skutek spożycia pokarmów obfitujących w węglowodany złożone.

Inicjowana swego czasu przez American Heart Association, bez przekonującego dowodu naukowego, akcja promowania diety niskotłuszczowej i bogatowęglowodanowej okazała się, zdaniem autora komentrza, błędem, a głównym jej ograniczeniem jest wzrost insulinooporności.

W opinii autora nieskuteczna okazała się też dieta Atkinsa – promotora pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczów i niskiej zawartości węglowodanów. Jej wadą jest spadek beztłuszczowej masy ciała i niebezpiecznie wysokie spożycie tłuszczów nasyconych.

Tylko w przypadku bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 diety śródziemnomorskiej wykazano istotną redukcję incydentów sercowo-naczyniowych. Na uwagę zasługuje dieta South Beach, która dopuszcza spożywanie węglowodanów o korzystnym wskaźniku glikemicznym i tłuszczów bogatych w kwasy omega-3, a nie wymaga ważenia pokarmów i liczenia kalorii. Jej podstawową zaletą jest stopniowa redukcja wymiaru talii i poprawa profilu lipemicznego, będącego gwarantem zachowania zdrowia.

Podsumowując, kluczem do zdrowego żywienia są „dobre” tłuszcze – bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i tłuszcze nienasycone oraz „dobre” węglowodany – bogate w błonnik, o niskim wskaźniku glikemicznym.

Opracowane na podstawie: Cleveland Clinic Journal of Medicine / 2005-10-26