Zalecenia dietetyczne US Departments of Agriculture and Health and Human Services

George L. Blackburn i Belinda A. Waltman – Physician`s guide to the new 2005 dietary guidelines: how best to counsel patients Clev Clin J Med 2005;72:609
Na łamach Cleveland Clinic Journal of Medicine opublikowano najnowsze zalecenia dietetyczne dla Amerykanów, opracowane przez 13-osobowy komitet US Departments of Agriculture and Health and Human Services. Stanowią one podstawę dla federalnej polityki żywieniowej i edukacyjnej.

W porównaniu z zaleceniami sprzed 5 lat, we wskazówkach z 2005 roku zachęca się do jedzenia jeszcze większej ilości produktów pełnoziarnistych (w przypadku diety 2000 kalorii na dobę oznacza to np. trzy kromki pełnoziarnistego chleba). Podwojono zalecaną ilość owoców i warzyw (5-9 porcji). Całkowita ilość tłuszczów nie powinna przekraczać 20-35% całkowitej ilości kalorii, przy czym większość z nich powinny stanowić tłuszcze wielo- i jednonienasycone, pochodzące z produktów takich jak ryby, orzechy i oleje roślinne.

Raport podkreśla rolę lekarzy w ocenie diety ich pacjentów i rekomendowaniu odpowiednich modyfikacji. Należy zwracać uwagę na wielkość zalecanych posiłków, raport proponuje porównywanie porcji do przedmiotów powszechnego użytku. Przykładowo, porcja gotowanego makaronu to mniej więcej ½ kubka, czyli objętość mniejsza od objętości piłki tenisowej, 30 gramów mięsa ma rozmiary pudełka zapałek, 100 gramów mięsa – to mniej więcej talia kart lub kostka mydła. Strategie mające na celu kontrolowanie wielkości porcji obejmują także: jedzenie posiłku przez co najmniej 20 minut, używanie mniejszych talerzy i takie nakładanie porcji, aby poszczególne składniki wzajemnie się nie dotykały oraz rozpoczynanie jedzenia od zakąsek o mniejszej wartości energetycznej (np. sałatki).

Zalecane jest również zwiększenie aktywności fizycznej do 30 minut dziennie, w celu zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, 60 minut w celu zapobieżenia przybieraniu na wadze oraz 90 minut dziennie, w celu utraty i utrzymania właściwej wagi. Pełny 70-stronicowy raport znajduje się na stronie http://www.healthierus.gov/dietaryguidelines.

Opracowane na podstawie: Cleveland Clinic Journal of Medicine / 2005-07-02