Białe pieczywo zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2

A.M. Hodge i wsp – Glycemic index and dietary fiber and the risk of type 2 diabetes Diabetes Care 2004;27:2701
Wobec epidemii cukrzycy typu 2. nie ustają badania dotyczące czynników sprzyjających lub zapobiegających tej chorobie. Sugeruje się między innymi, że posiłki o wysokim indeksie glikemicznym stymulują komórki beta trzustki do zwiększonego wydzielania insuliny, co ostatecznie doprowadza do wyczerpania ich funkcji sekrecyjnych.

Autorzy z Australii ocenili wpływ składu diety, jej indeksu glikemicznego i zawartości błonnika na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Badanie miało charakter prospektywny.

W okresie 4 lat w grupie 31 641 uczestników w wieku 40-69 lat rozpoznano 365 nowych przypadków cukrzycy typu 2. Stwierdzono, że wysoki indeks glikemiczny posiłków zwiększał ryzyko wystąpienia cukrzycy. W analizie poszczególnych produktów spożywczych wykazano, że zwiększone spożycie białego chleba (najwyższy kwartyl w porównaniu z najniższym) powodowało wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy o 37% (p=0,001). Podobną zależność stwierdzono dla skrobi.

Natomiast ogólny wzrost spożycia węglowodanów o 200 g/dobę, sacharozy o 100 gram/dobę i magnezu o 500 mg/dobę, zmniejszały ryzyko cukrzycy typu 2 o około 40%. Obserwowana zależność, dla ilości spożywanych węglowodanów i sacharozy, może wynikać ze zwiększonej ich zawartości w produktach o niskim indeksie glikemicznym oraz uwzględnienia cukrów zawartych w owocach.

Autorzy podkreślając ochronny wpływ zwiększonego spożycia magnezu przypominają, że ważnym jego źródłem w diecie jest chleb, a chleb pełnoziarnisty zawiera go dwukrotnie więcej niż chleb biały. W związku z tym badacze proponują ograniczenie spożycia pieczywa białego na rzecz chleba pełnoziarnistego (o niskim indeksie glikemicznym), co może stanowić łatwą do wprowadzenia strategię populacyjną prewencji cukrzycy typu 2.

Opracowane na podstawie: Diabetes Care / 2004-11-26