Bariery w stosowaniu diety DASH

Byron J. Hoogwerf – A DASH-like diet can decrease cardiovascular risk, but barriers to implementation exist Clev Clin J Med 2004;71:755
Byron J. Hoogwerf w komentarzu redakcyjnym opublikowanym w Cleveland Clinic Journal of Medicine pisze, że współczesne nawyki żywieniowe są złe. W posiłku przeciętnego Amerykanina dominują hamburgery, smażone kurczaki, frytki podawane w nadmiernych ilościach.

Wyniki badań dokumentujących korzystny efekt diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i sodu nie znajdują dostatecznego społecznego odbioru. Jednym z takich badań jest DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), które udowodniło, że redukcja wartości ciśnienia tętniczego oraz wagi ciała jest możliwa dzięki diecie bogatej w warzywa, owoce i rośliny ziarniste. Modyfikacja diety zatem mogłaby w prosty sposób ograniczyć występowanie otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, a także obniżyć całkowite ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych.

Niestety zmiany takie, jak pisze autor, dokonują się w świecie niezwykle trudno. Przyczyn tego zjawiska jest wiele. Złe wzorce żywieniowe propaguje już szkoła, serwując uczniom lunch będący antytezą diety DASH. Dla wielu dzieci najczęstszym wieczornym posiłkiem jest dostarczana z najbliższej restauracji pizza. Trudno nie ulec potężnej sile reklamy zachęcającej do sięgnięcia po posiłek typu „fast food”. Porady lekarzy w zakresie trybu życia i diety są skąpe, a porady dietetyczek często nie subsydiowane przez lokalne ubezpieczenia. Populacje, które odnoszą ekonomiczny sukces bardzo szybko nabierają „zachodnich” nawyków żywieniowych co sprawia, że obniżenie całkowitego ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych, choć teoretycznie możliwe, ciągle napotyka na trudności.

Opracowane na podstawie: Cleveland Clinic Journal of Medicine / 2004-09-05