Analogie między epidemią otyłości i epidemią palenia

Mickey Chopra i Ian Darnton-Hill – Tobacco and obesity epidemics: not so different after all? BMJ 2004;328:1558
W dziale Education and Debate British Medical Journal z 26 czerwca 2004 roku opublikowano prowokacyjny artykuł przeglądowy, w którym Chopra i Darnton-Hill wskazują na analogie pomiędzy epidemią otyłości a epidemią palenia. Wiadomo, że palenie jest nie tylko zagadnieniem zdrowotnym, ale również ekonomicznym: jego popularyzacji sprzyja liberalizacja handlu i globalizacja. Pomimo olbrzymich wpływów koncernów tytoniowych udało się jednak stworzyć jednolity front walki z nikotynizmem.

Czy uda się w podobny sposób przeciwstawić producentom bezwartościowej żywności? W USA co piąta dorosła osoba jest otyła, a częstość otyłości w minionej dekadzie zwiększyła się o 74%. Przyczyną znaczącego wzrostu masy ciała może być nawet niewielkie, ale regularne przekraczanie zalecanej dziennej zawartości kalorycznej diety (za wzrost wskaźników otyłości w USA w latach 1980-94 odpowiada zwiększenie kaloryczności posiłków dziennie o 3.7 kcal u mężczyzn i o 12.7 kcal u kobiet).

Wiele czynników wpływa na to, że walka z otyłością staje się coraz trudniejsza. Codziennie w USA otwiera podwoje 170 tysięcy “fast-foodów”, funkcjonuje 3 miliony automatów z napojami gazowanymi. Jedynie 38% spożywanych posiłków jest przygotowywanych w domu z podstawowych składników. Z kolei, codzienna dieta coraz częściej składa się z produktów wysokoenergetycznych. Wydatki na reklamę w przemyśle gastronomicznym są porównywalne z ponoszonymi przez producentów papierosów. Znaczną część udziałów w rynku żywności mają międzynarodowe koncerny. Metody przez nie stosowane są znane z rynku tytoniowego: dezinformacja, wykorzystywanie sprzecznych danych, ukrywanie niekorzystnych wyników badań.

Zdaniem autorów jest oczywiste, że to właśnie naciski producentów żywności są główną przeszkodą w popularyzacji idei zdrowego żywienia. Jedynie skoordynowane działania o globalnym zasięgu mogą zatrzymać postęp epidemii otyłości.

Opracowane na podstawie: BMJ / 2004-06-26

Dodaj komentarz