Fast food a otyłość u młodzieży

C.C. Ebbeling i wsp – Compensation for energy intake from fast food among overweight and lean adolescents JAMA 2004;291:2828
Żywienie proponowane w restauracjach typu „fast food” zdobywa coraz szersze rzesze zwolenników, zwłaszcza wśród dzieci. W USA 75% nastolatków spożywa w tygodniu jeden lub więcej posiłków typu „fast food”. Szereg badaczy wiąże to zjawisko z narastającą epidemią otyłości.

Autorzy pracy prezentowanej na łamach JAMA badali, czy spożywanie posiłków tego typu wpływa odmiennie na bilans energetyczny otyłych i szczupłych nastolatków. W badaniu porównano zwyczaje żywieniowe 26 otyłych (BMI=27,8 kg/m2) i 27 szczupłych (BMI 21,6%) osób w wieku 13-17 lat. W pierwszym etapie określono ilość kalorii spożytych w trakcie spożywania w warunkach eksperymentalnych w nieograniczonych ilościach: kawałków kurczaka, frytek, ciastek, Coca Coli, ketchupu i sosu słodko-kwaśnego.

Dzieci otyłe w porównaniu ze szczupłymi konsumowały więcej energii, zarówno w wartościach bezwzględnych (1860 kcal vs 1458 kcal), jak i w odniesieniu do dziennego zapotrzebowania kalorycznego (66,5% vs 57,0%).

W drugim etapie badania na podstawie kwestionariusza żywieniowego oceniono kaloryczność posiłków spożywanych w restauracjach sieci „fast food.” Okazało się, że w dniach odwiedzin w restauracjach „fast food” otyli nastolatkowie spożywali o 409 kcal więcej niż w pozostałe dni tygodnia (2703 kcal vs 2295 kcal). W grupie szczupłych nastolatków dobowe spożycie kalorii było podobne niezależnie od wizyt w restauracjach „fast food” (2575 kcal vs 2622 kcal).

Zdaniem autorów pracy otyli, wskutek zaburzonych mechanizmów regulacji bilansu energetycznego, nie kompensują nadmiaru kalorii spożywanych w restauracjach „fast food,” ograniczeniem liczby kalorii spożywanych przez resztę dnia. Ebbeling i wsp. uważają, że odpowiednia edukacja i zmiana prawa powinny ograniczyć spożywanie posiłków w sieciach „fast food” przez dzieci.

Opracowane na podstawie: JAMA / 2004-06-16

Dodaj komentarz