Leczenie „kaca”-prospektywne kontrolowane badanie skuteczności wyciągu z karczochów

M.H. Pittler i wsp – Effectiveness of artichoke extract in preventing alcohol-induced hangovers: a randomized controlled trial CMAJ 2003;169:1269
W świątecznym wydaniu CMAJ opublikowano pracę oceniającą skuteczność wyciągu z karczochów w leczeniu „kaca” po nadużyciu alkoholu.

Jak zauważają autorzy artykułu, występowanie kaca ma istotne następstwa ekonomiczne. W Wielkiej Brytani straty wynikające z nieobecności w pracy szacuje się 3,3 miliarda dolarów, a w USA łączne koszty związane z absencją i obniżoną produktywnością wynoszą 148 miliardów dolarów rocznie.

Cynara scolymus (karczoch zwyczajny) wywiera działania antyoksydacyjne i żółciopędne. Wyciąg z karczochów jest reklamowany jako skuteczny środek zapobiegający objawom kaca.

Pittler i wsp. zaplanowali badanie, które weryfikowało skuteczność działania tego preparatu. W warunkach podwójnie ślepej próby krzyżowej, u 15 ochotników (kobiet i mężczyzn) porównali działanie ekstraktu z karczocha zwyczajnego i placebo, podawanych przed i tuż po nadużyciu alkoholu. Każdy z uczestników spożył, w ramach eksperymentu, średnio 1,2 grama etanolu/kg masy ciała, a więc dawkę, która zwykle powodowała objawy kaca. Za pomocą odpowiednio opracowanego kwestionariusza oceniano między innymi takie objawy jak: osłabienie, oszołomienie, zawroty głowy, trudności w koncentracji, spowolnienie umysłowe, zaburzenia koordynacji ruchów drażliwość, biegunkę, drżenie rąk, wzmożone pragnienie i uczucie apetytu.

Nie potwierdzono, by w porównaniu z placebo, preparaty karczocha w istotny sposób zmniejszały stopień nasilenia objawów, bądź powodowały istotne przyspieszenie ich ustępowania. W komentarzu do uzyskanych wyników, poza stwierdzeniem braku skuteczności ocenianej interwencji, autorzy omawiają również problemy etyczne związane z ewentualnym opracowaniem leku łagodzącego objawy kaca.

Opracowane na podstawie: Canadian Medical Associaton Journal / 2004-12-09