Dieta śródziemnomorska – fakty czy mity

Frank B. Hu – The Mediterranean diet and mortality – olive oil and beyond N Engl J Med 2003;348:2595
Artykuł stanowi komentarz do opublikowanego w New England Journal of Medicine badania Trichopoulou i wsp., poświęconego wpływowi diety śródziemnomorskiej na rokowanie. Początek zainteresowania dietą śródziemnomorską datuje się na lata 50-te ubiegłego wieku. Opublikowano wtedy wyniki badania Seven Countries Study, w którym Keys i wsp. stwierdzili, że pomimo wysokiej zawartości tłuszczu w diecie, mieszkańcy Krety rzadziej zapadają na chorobę wieńcową i niektóre rodzaje nowotworów, a średnia długość ich życia jest dłuższa niż na kontynencie.

Od tego czasu, dieta śródziemnomorska oparta na produktach roślinnych, oliwie z oliwek jako podstawowym źródle tłuszczu, średnim spożyciu ryb i drobiu, niewielkim spożyciu czerwonych mięs i umiarkowanej ilości wina (głównie do posiłków), stała się modelem zdrowego odżywiania się. Pierwsze prospektywne naukowe dowody na skuteczność tej diety przyniosło badanie Lyon Diet Heart Study, w którym po 27 miesiącach obserwacji stwierdzono zmniejszenie częstości incydentów wieńcowych o 73% i całkowitej śmiertelności o 70% w grupie z dietą śródziemnomorską w porównaniu z grupą kontrolną.

W nowszym badaniu na grupie 1000 mieszkańców Indii z chorobą wieńcową lub wysokim ryzykiem tej choroby stwierdzono, że zmodyfikowana dieta „indo-śródziemnomorska” wiązała się z obniżeniem liczby śmiertelnych zawałów serca o jedną trzecią i liczby nagłych zgonów z powodów sercowych o dwie trzecie.

W czerwcowym wydaniu NEJM opublikowano wyniki badania populacyjnego Trichopoulou i wsp., którzy ustalili, że stosowanie tradycyjnej diety śródziemnomorskiej wiąże się ze znamiennie mniejszą całkowitą śmiertelnością, a także śmiertelnością z powodu choroby wieńcowej i nowotworów.

Podsumowując, istnieją dowody naukowe na prozdrowotne działanie diety śródziemnomorskiej. Paradoksalnie, populacje krajów basenu Morza Śródziemnego coraz bardziej odchodzą od tradycyjnego modelu diety i przyjmują wzorce amerykańskie.

Opracowane na podstawie: NEJM / 2003-06-19